Uitslag wielrenners van de maand augustus bekend
vrijdag 23 september 2022 om 10:27

Verkiezing De uitslag van de verkiezing Wielrenners van de maand augustus 2022 is bekend. Oud-beroepsrenners van de Club 48, de huidige profs van rennersvakbond VVBW en het publiek van WielerFlits konden tot zaterdag 17 september stemmen op genomineerde renners verdeeld over drie categorieën.

Bij de mannen ging de verkiezing tussen Thymen Arensman, Fabio Jakobsen en de Teamsprinters, terwijl het bij de vrouwen ging tussen Anne Terpstra, Marianne Vos en Lorena Wiebes. In de categorie ‘Talent van de maand’ ging het tussen het drietal Olav Kooij, Puck Pieterse en Casper van Uden.

Wielrenner van de maand augustus: Thymen Arensman
Thymen Arensman ondertekende in de Ronde van de Toekomst van 2018 (waarin hij op 18-jarige tweede werd achter Tadej Pogačar) zijn adelsbrieven, waarmee hij zijn lot bezegelde. Sindsdien heeft de renner van Team DSM gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Dat resulteerde in augustus in zijn eerste profzege. Hij won namelijk de individuele tijdrit in de Ronde van Polen. Dat was meteen goed voor een tweede plek in deze WorldTour-koers, die gewonnen werd door Ethan Hayer.

Wielrenster van de maand augustus: Lorena Wiebes
In Vårgårda liep Lorena Wiebes vorige maand tegen een zeldzame nederlaag aan in een sprint. Daarin is ze al heel het jaar quasi-onverslaanbaar. Ze eindigde in de Zweedse koers ‘pas’ als vierde, maar ook de renster van Team DSM zou daarvoor revanche nemen. Net als Fabio Jakobsen bij de mannen, maakte Wiebes haar favorietenrol op het EK meer dan waard. In de straten van München was ze nipt sneller dan wereldkampioene Elisa Balsamo. Daarna won ze ook de eerste twee etappes van de Simac Ladies Tour.

Talent van de maand augustus: Olav Kooij
Een van de grootste talenten die we op dit moment hebben, is zonder twijfel Olav Kooij. Het 21-jarige Jachtluipaard van Numansdorp liet ook in augustus weer van zich spreken. Ze beëindigde hij de Ronde van Polen – waar hij eind juli zijn eerste WorldTour-zege van zijn loopbaan pakte – met een tweede plek in de slotrit. In de daaropvolgende Ronde van Denemarken mocht hij wel weer twee keer juichen, door onder meer Jasper Philipsen erop te leggen. Kooij werd er ook tweede in het puntenklassement.

Kooij vloert Philipsen in Denemarken – foto: Cor Vos

Thymen Arensman verzekert zich met deze uitverkiezing voor een nominatie voor de verkiezing Wielrenner van het jaar 2022, die in december wordt uitgereikt. Lorena Wiebes (juni) en Olav Kooij (april, mei, juni) werden eerder dit jaar al eens verkozen tot winnaar in hun categorie.

Januari, februari: Fabio Jakobsen
Maart: Mathieu van der Poel
April: Dylan van Baarle
Mei: Mathieu van der Poel
Juni: Bauke Mollema
Juli: Fabio Jakobsen
Augustus: Thymen Arensman