Slechts 17 finishers op NK wielrennen rond VAM-berg
zondag 23 augustus 2020 om 20:02

Het NK wielrennen 2020 in Drenthe eindigde in een waar slagveld. Dat blijkt uit de uitslag, want slechts zeventien renners wisten na bijna 4,5 uur koers de finish na 182,5 kilometer te halen.

Vanwege de relatief korte ronde op en rond de VAM-berg (7,3 kilometer) had de jury vooraf besloten dat geloste renners bij een achterstand van zes minuten uit koers gehaald werden. Daarnaast had het slechte weer een grote impact op het koersverloop. Bijna elke ronde werd daardoor een plukje renners van het parcours begeleid.

Een eervolle vermelding is er voor Peter Schulting, Jan-Willem van Schip en Rick Ottema. Zij zijn de enige drie continentale renners die de complete koers uit wisten te rijden.

Het is niet voor het eerst dat er zo weinig renners in de uitslag van het NK wielrennen staan. In 2012 waren het er namelijk nóg minder: in Kerkrade haalden slechts zestien mannen de eindstreep. Niki Terpstra (vandaag DNF) wist toen de Nederlandse titel te winnen voor Lars Boom en Bert-Jan Lindeman.