Jeffrey Hoogland verovert wereldtitel op de Kilometer tijdrit
vrijdag 22 oktober 2021 om 20:24

Jeffrey Hoogland is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen op de Kilometer tijdrit geworden. Tijdens het WK baanwielrennen in Roubaix was de 28-jarige Nederlander net als in 2018 de beste van de wereld op het zware onderdeel. Sam Ligtlee slaagde er niet in zijn titel te verdedigen en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Net als op de andere sprintonderdelen kwam op de Kilometer zowel de wereld- als de Europees kampioen uit Nederland. Sam Ligtlee schreeuwde het vorig jaar februari uit toen hij in 59,495 seconden de regenboogtrui had veroverd. Dat het WK in Berlijn voor lange tijd zijn laatste toernooi zou zijn, had hij toen ook niet gedacht. Pas kwam Ligtlee eindelijk weer in actie tijdens het EK in Grenchen en kon hij zijn trui aan het publiek laten zien. Tweede werd hij achter Jeffrey Hoogland, die zowel in de kwalificatie als de finale een klasse apart was met tijden laag in de 58 seconden.

Ook op het WK in Roubaix moest rekening worden gehouden met beide Nederlanders. Het was echter Hoogland die zijn sterke lijn van het EK ogenschijnlijk moeiteloos doortrok. Na 58,746 seconden zette hij de klok stil in de kwalificatieritten en daarmee was hij de snelste van allemaal. Alleen de Trinidadiaan Nicholas Paul, een van de revelaties van de Olympische Spelen van Tokio, kon enigszins in de buurt blijven met 59,269 seconden. Ligtlee reed de vierde tijd en plaatste zich daarmee ook voor de finale-ritten.

Het podium, met v.l.n.r. Nicholas Paul, Jeffrey Hoogland en Joachim Eilers – foto: Cor Vos

Ligtlee zou zijn titel niet verdedigen, want in de finale kwam hij niet onder de tijd van de Patryk Rajkowski die in de rit vóór hem had gereden. De Pool was op het EK nog derde áchter Ligtlee. Joachim Eilers verbeterde vervolgens de toptijd naar 1:00,008 minuut, die Paul en Hoogland in de laatste twee ritten mochten aanvallen. Paul bracht de snelste tijd als eerste onder de minuut met 59,791 seconden, maar het was uiteindelijk Hoogland die met overmacht het laken naar zich toetrok in 58,418 seconden.